Nevoia unor programe de parenting reiese din faptul ca...

...inca de la nasterea copilului, parintii trebuie sa ia numeroase decizii in ceea ce il priveste, decizii care la varsta scolara graviteaza in jurul unor dileme legate de scoala, activitati pentru timpul liber, relatii de prietenie etc. Solutiile la astfel de intrebari sunt importante, dar ceea ce influenteaza profund modul de educare si socializare al copilului este atitudinea generala si stilul parintilor de a relationa. Modul in care adultii fac fata micilor provocari ca si parinti, afecteaza procesul de dezvoltare al copilului. Asadar, este vorba de un anumit tip de comportamente manifestate de catre parinte, comportamente care definesc un anumit stil de parentig.

In identificarea tipurilor de comportamente pe care parintii le manifesta in raport cu copiii lor, cercetatorii au pornit de la o serie de trasaturi ale copiilor: independenta, maturitate, incredere in sine, curiozitate, sociabilitate, orientarea spre rezultate. Au fost intervievati parintii unor astfel de copii pentru a verifica ce aspecte ale procesului de educare intaresc aceste calitati. Astfel, au fost identificate doua mari directii:

  • receptivitate, caldura si sprijin
  • exigenta si control.

In functie de aceste dimensiuni au fost identificate mai multe tipuri de comportamente ale parintilor in relatia cu copiii lor:

1. Comportamente de tip autoritar
Acest tip de comportamente se exprima cel mai adesea prin faptul ca parintele ia decizii in locul copilului. Considera ca el face cele mai bune alegeri si stie intotdeauna ce este mai bine pentru copil. Independenta copilului nu este permisa, fiind considerata o atitudine rebela, iar greselile sunt sanctionate rapid si deseori disproportionat. Nu exista un echilibru intre sanctionarea si incurajarea copilului. in relatia cu copilul, parintele exprima mult mai frecvent furia decat grija fata de el.  

Din cauza acestui comportament, copilul va deveni lipsit de initiativa si nu va fi apt sa ia decizii, deoarece s-a obisnuit ca parintele sa hotarasca mereu in locul sau. Atitudinea dominatoare il face pe copil sa ii asculte mereu pe parinti. Este posibil insa ca in absenta adultilor comportamentul sau sa se schimbe radical. El va fi riguros si perfectionist, dominat de teama ca ar putea gresi.

2. Comportamente de tip hiperprotector

Parintii care manifesta astfel de comportamente iau frecvent decizii in locul copiilor, ferindu-i de orice consecinta negativa pe care ar putea sa o aiba comportamentele acestora din urma. Orice situatie prin care trece copilul este apreciata in mod exagerat ca prezentand un potential pericol. Astfel de parinti vor evita sa implice copiii in activitati noi, neplanificate.

Ca urmare a acestui tip de comportamente parentale, copilul nu va invata cum sa depasesca situatiile dificile, deoarece nu s-a confruntat cu astfel de situatii. El va fi dependent de cei din jurul sau si incapabil sa ia decizii de unul singur. Separarea de parinti ii provoaca neliniste, iar in grupul de covarstnici este retras si fara initiativa. 

3. Comportamente de tip permisiv
Parintii care manifesta astfel de comportamente nu formuleaza reguli si limite pentru copil, sau, daca sunt formulate, nu sunt puse in aplicare. Copilul nu experimenteaza urmarile (consecintele) logice si naturale ale propriilor comportamente. Recompensele sunt impredictibile si sunt oferite fara a fi legate de un comportament dezirabil al copilului. Adultul evita sa adreseze copilului orice fel de cerinta.

Din aceste motive, copilul nu accepta reguli si are o rezistenta scazuta la frustrare. El nu isi cunoaste limitele si poate prezenta crize de furie sau chiar comportamente agresive daca nu i se face pe plac.

4. Comportamente de tip perfectionist

Parintele care manifesta astfel de comportamente isi critica frecvent copilul, dar are numeroase plangeri si la adresa adultilor din jur (colegi de serviciu, vecini, persoane publice etc.). indeplineste el sarcinile copilului deoarece doreste ca totul sa fie realizat repede si bine. isi compara adesea copilul cu altii, exprimand asteptari nerealiste fata de el. Impun copilului reguli stricte de comportament.

In acest context, copiii incearca se faca lucrurile cit mai bine pentru a evita critica, dar si pentru a atrage atentia parintilor si pentru a se simti acceptati. Acesti copii nu au incredere in sine si sunt in permanenta nelinistiti ca nu se ridica la inaltimea asteptarilor parintilor.

Pagina 1/2 - Pagini: [1]  2  
Proiect CCP
Parinti competenti, copii sanatosi.
Dezvoltare de servicii de parenting
in Romania
Doneaza pentru CCP
 
 
Abonare Newsletter
ABONEAZA-TE!
Forum CCP
Afla raspuns la problemele tale. Un specialist CCP sau membrii comunitatii CCP iti vor raspunde intr-una din sectiunile special create.
Copyright 2018 Organizatia Salvati Copiii Romania

Continutul acestui site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Mecanismului Financiar SEE.
Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.

Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar SEE si Programul Norvegian de Cooperare, accesati: http://www.eeagrants.org